fbpx
+45 40 13 90 17 ch@bevaegeakademiet.dk
Mand med nakkesmerter, hovedpine og svimmelhed
Kroppens fysik med smertefulde punkter

Det klassiske mønster

Nakkesmerter, hovedpine og svimmelhed viser sig ofte i et mønster med tendens til foroverbøjet holdning i overkroppen som resulterer i at nakken og hovedet bliver fremskudt.

Foroverbøjet holdning og fremskudt hoved som ofte resulterer i hovedpine og svimmelhed.

Det fremskudte hoved betyder, at der opstår spændinger på bagsiden af hovedet i den øverste del af nakken. Det er denne spænding der ofte giver hovedpine (se billedet). I begyndelsen vil hovedpinen ofte komme og gå, eventuelt være bedre når du er i bevægelse og værre når du sidder stille. Jo længere tid det står til på denne måde kan du udvikle svimmelhed.

Svimmelheden kan blandt andet opstå, fordi en blodåre under kraniet kan komme i klemme og skabe mindre blodtilførsel(og ilt) til hjernen – dermed opstår svimmelheden.

Der er selvfølgelig mange andre måder symptomerne kan opstå og det skal en grundig undersøgelse afsløre.

Undersøgelse af sammenhængen

Når sammenhængen mellem nakkesmerter, hovedpine og svimmelhed undersøges er det vigtigt at få klarlagt symptomernes oprindelse – hvornår de første symptomer begyndte og hvordan situationen har udviklet sig siden. Selv den mest banale detalje er vigtig for forståelsen af dit unikke problem. Denne detaljerede forståelse af dit problem danner baggrund for den fysiske undersøgelse.

Når den fysiske undersøgelse iværksættes tager den udgangspunkt i en holdningsanalyse, en undersøgelse af din bevægelighed og kvaliteten af den. Derfra udvikler hver undersøgelse sig i forskellig retning.

Prognose

Nakkesmerter, hovedpine og svimmelhed er tre problematikker som ofte er tilstede på samme tid. Hvis alle tre tilstande er tilstede findes der ikke en simpel løsning på den pågældende problematik og prognosen er derfor i de fleste tilfælde længere og mere uspecifik.

Dette betyder på ingen måde, at det er umuligt at finde en løsning. Det betyder kun at forløbene ofte er lange og kræver god tålmodighed.

Læs mere om fysioterapeutisk undersøgelse her eller her.
Du kan finde mere information om nakkesmerter, hovedpine og svimmelhed her.