Lad mig starte med at understrege at børn og styrketræning er to ting der sagtens kan hænge sammen. Specielt hvis barnet er motiveret for det. Det giver dem en unik kropslig ballast som vil hjælpe dem resten af livet.
Styrketræning for børn skal efter min mening udformes så den er individuelt tilpasset, effektiv, ikke for tung, sjov og motiverende.
Myterne
Der findes mange myter om børn og styrketræning.
- Børn skal kun træne sports specifik styrketræning
- Børn skal træne for at opnå resultater i en bestemt sportsgren
- Børn må ikke træne tungt
- Børns vækst bliver hæmmet af at styrketræne
Fysiologisk udvikling og livslæring
For at forstå hvorfor ovenstående myter om styrketræning for børn ikke er den fulde sandhed vil jeg introducere begrebet “Langsigtet atletisk udvikling” (oversat fra engelsk long-term athletic development).
Dette begreb dækker den fysiologiske(hjerne og muskler) udvikling børn, unge og voksnes fysik gennemgår som følge af de fysiske udfoldelser de udsættes for. Ved dette forstås, al den fysiske udfoldelse du laver gennem dit liv, giver din krop og hjerne værdifulde erfaringer som vil være med til at definere dine fremtidige fysiske udfoldelser.
Specielt nervesystemet har godt af alsidig kontinuerlig input for at udvikle sig – derfor vil det være absurd ikke at lade styrketræning for børn være en del af deres liv, hvis de er motiverede for det.
Jeg vil med min erfaring fra fysioterapi, gennem 12 år, argumentere for at styrketræning for børn på længere sigt kan forebygge en lang række kropslige problematikker. Det kan give gode vaner som kan tages med ind voksenlivet. Samtidig vil det være med til at gøre børnene klar til at indgå i de fleste fysiske aktiviteter. På den måde vil det hjælpe børn til lettere at indgå i sociale sammenhænge.
Det er svært at vide hvordan disse myter er opstået, men et godt bud er manglende indsigt i effekterne af styrketræning til børn. Alle erfaringer viser dog at hvis træningen introduceres og instrueres på den rette måde vil den kun have positiv effekt.